Veri Bilimine Başlarken: Kendi Kendine Çalışma & Eğitim Kampları

Hangi yaklaşım daha iyi?

Zeynep Budak
5 min readAug 31, 2021
ShutterStock

Zaman zaman çeşitli mecralardan bana yöneltilen soruları bu yazımda toplu bir şekilde cevaplamaya çalışacağım. Umarım faydalı olur. :)

İnternet ile birlikte dünyanın her yerinden insanlar birbirleriyle iletişim kuruyor ve birbirlerinden bir şeyler öğreniyorlar. Teknolojinin geldiği bu nokta da artık birçok şeyi mümkün kılıyor. Öyle ki insanlar 30'lu, 40'lı, hatta daha ileri yaşlarda yeni bir kariyere başlıyor, öğrenciler başka ülkelerin okullarından dersler alıyor.

İnternette bu kadar fazla seçeneğe sahip olmak, yeteneklerimize en uygun olanı seçme fırsatı sunuyor.

Örneğin, veri bilimi alanında kariyer yapmayı düşünüyorsanız, bu hedefe ulaşmak için birden fazla seçenek var. Lise öğrencisiyseniz ya da gençseniz, istatistik, bilgisayar bilimleri veya ilgili herhangi bir alanda lisans derecesi almak sizin için güzel bir başlangıç ​​olabilir. Ancak, daha ileri yaşlardaysanız, iş hayatını da deneyimlemiş biriyseniz ve kariyer değişikliği yapmayı düşünüyorsanız, okula tekrar dönmek çok iyi bir seçim olmayabilir. (Ya da gerekli cesaret ve zamanınız varsa iyi bir seçim de olabilir :))

Yukarıda bahsettiğim senaryolar dışında iki seçenek daha mümkündür. Bir miktar parayla birkaç aylığına bir eğitim kampına(bootcamp) dahil olabilirsiniz ya da kemerlerinizi sıkıca bağlayıp, kendi plan programınızı oluşturup, bilgi için internette dolaşarak kendi kendinize öğrenmeye çalışabilirsiniz.

Bu iki seçenek genellikle fiziksel konumunuz ne olursa olsun yapılabilirdir. Ancak biri diğerinden daha fazla para gerektirir ve bu her zaman mümkün değildir. Peki, hangi yoldan gitmek gerekir? Sonunda bir işi garanti etmenin bir yolu var mıdır? Hangisi daha kolaydır? Bu makale de sizin için bu soruları cevaplamaya çalışacağım.

1. Kendi kendine çalışma(Self Study)

Kendi kendimize çalışırken internet dünyasının sağladığı avantajları kullanırız. Bugün bir şeyi kendi kendinize çalışmak istiyorsanız bunu yapmak için çevrimiçi olarak sayısız kaynak bulabilirsiniz.

Kendi başınıza bir şeyler öğrenmeye başlamak için ihtiyacınız olan şeyler biraz tutku, sabır ve öz disiplin şeklinde özetlenebilir sanırım. Büyük kaynaklardan veri bilimi öğrenmek için de birçok seçenek vardır. DataCamp, Dataquest, Coursera ve EDX bunlardan birkaçıdır.

Kendi kendine çalışmanın artıları

  • Genellikle kendi kendine çalışmak, bir bootcampe katılmaktan çok daha ucuzdur(kurslar ücretli olsa bile) ve bu yüzden birçok insan tarafından tercih edilir.
  • Kendi başınıza çalıştığınızda, zamanınızın tam kontrolünü sağlarsınız. Örneğin, ne zaman başlamak istiyorsunuz, ne zaman bitirmek istiyorsunuz ve her bir yönü ne kadar hızlı/yavaş geçmek istiyorsunuz bunlar sizin elinizde olur. Bağımsız olarak çalıştığınızda, herhangi bir konuda istediğiniz kadar derine inebilirsiniz.
  • Veri bilimini kendi başınıza öğrenmek size nasıl bağımsız olunacağını ve bilgiyi doğru yerlerde nasıl arayacağınızı da öğretecektir.

Kendi kendine çalışmanın eksileri

  • Kendi kendine çalışmanın en zor yanı, izleyeceğiniz yapılandırılmış bir yolun olmamasıdır. Kendi müfredatınızı oluşturmanız veya çevrimiçi bir tane bulmanız ve onu takip etmeniz gerekecektir. Kendi hızınızda ücretsiz bir çevrimiçi kurs aldıysanız, durum böyle olmayabilir.
  • İnternette bilgi kirliliğinin çok fazla olmasından dolayı doğru kaynağa ulaşmakta güçlük çekebilirsiniz.
  • Kendi başınıza çalıştığınızda, bazen motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz ve yolculuğu tek başınıza yaptığınızdan dolayı işleriniz olması gerekenden daha uzun sürebilir. Ancak, çevrimiçi bir topluluğa katılarak ve yolculuğunuz boyunca arkadaşlar edinerek bunun üstesinden gelebilirsiniz.
  • Bootcamplerden farklı olarak, iş arama sürecini biraz daha kolaylaştırmak için üzerinde çalıştığınız projeleri iyi seçmeniz ve zamanı geldiğinde onları güçlü ve geçerli kılmaya çalışmanız gerekir.

2. Bir Eğitim Kampına(Bootcamp) Katılmak

Teknolojiyle ilgili çoğu şeyi öğreten bootcamp sayısı son on yılda giderek arttı. Sayıdaki bu artış ise programcılara, geliştiricilere ve veri bilimcilerine olan talepteki artıştan kaynaklanmaktadır.

Yeterli paranız varsa bir bootcampe katılmak çok cazip bir seçenek olabilir. Şu anda NYC Data Science, Flatiron , Le Wagon , GeneralAssembly , Thinkful gibi veri bilimi ile ilgili bootcampler sunan yüzlerce şirket var. Bu şirketler için öğrenim ücreti, 15 ~ 20 haftaya kadar bir taahhütle 9.500 $ ile 17.900 $ arasında değişebilir.

Yukarıdakiler dışında benim de aralarına dahil olduğum ve eğitimlerini aldığım Veri Bilimi Okulu’nda da uygun fiyatlı ve geniş kapsamlı bootcampler düzenlenmektedir.

Bootcamp’in artıları

  • Bir bootcampe katılmak, size veri bilimi hakkında bilmeniz gereken pratik bilgileri sağlar.
  • Makine öğrenimi, yapay zeka veya veri analizi gibi veri biliminin belirli bir konusuna veya yönüne odaklanan bootcampler vardır, bunlara katılabilirsiniz.
  • 3–4 ay kadar kısa taahhütleri olan bootcampler vardır, bu da nispeten kısa sürede kariyer değiştirmek için harika bir seçenek olduğu anlamına gelir.
  • Bir bootcampe katılmak, projeler inşa etmenize ve uygulamalı deneyimler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  • Öğrenme yolculuğunu sizinle paylaşacak arkadaşlarınız olur ve bu süreçte zorlukları birlikte aşıp, güzel bağlantılar kurabilirsiniz.
  • Ekip ruhunu tadarsınız ve iyi bir takım oyuncusu olabilirsiniz.
  • Soft Skills denilen ve tüm mesleklerde arzu edilen temel becerileriniz daha hızlı gelişme gösterir.

Bootcamp’in eksileri

  • Bootcamplerin en büyük dezavantajı, maalesef pahalı olmasıdır. Birçok insan istese bile bir bootcampe katılmayı göze alamaz. Bazen, bazı şirketler burs ve indirimli eğitim sunar, ancak bu seçenek her zaman mevcut değildir.
  • Hemen hemen tüm eğitim kampları, web sitelerinin ilk sayfasında kısa bir süre içinde işe yerleştirme sözü verir ve bu da insanların bazı yanlış umutlar kazanmasına neden olur. Çünkü bir bootcampi başarıyla bitirseniz bile iş bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Sonuçta, hepsi iş piyasası gereksinimlerine ve portföyünüze bağlıdır.
  • Çoğu bootcamp, belirli bir konuya veya konunun belirli bir yönüne odaklandığından, kariyerinizin bir noktasında ihtiyaç duyacağınız hesaplamanın temellerini gözden kaçırma eğilimindedir.

Son olarak;

Ne yapmak isterseniz isteyin, bu amaca ulaşmanın birçok yolu vardır. Bir seçim yapmak ve sonuna kadar bağlı kalmak ya da isterseniz değiştirmek tamamen size kalmıştır. Bunların aynısı, kariyer değiştirmek ve veri bilimine başlamak için de geçerlidir. Veri bilimi, farklı fırsatlara sahip güzel bir alandır. Farklı tutkuları olan birçok insan için de uygundur.

Ancak bu sahaya girmek her zaman kolay değildir. Veri bilimine başlamanın da birçok yolu vardır. Bu alana odaklanarak bir okula gidebilir, hem çevrimiçi hem de yüz yüze sunulan birçok bootcampten birine katılabilir ya da internette gezinip kendi başınıza öğrenebilirsiniz.

Ben bu süreçte hem okul tercihlerimi bu alana yönelik yaptım hem de Veri Bilimi Okulu ailesine dahil olarak kendimi bu alanda geliştirmeye çalıştım. Güzel bilgiler edinmenin yanı sıra ekip arkadaşlarım oldu. Takım oyuncusu olduğumu fark ettim ve tek başıma yapmakta zorlandığım her şeyi daha rahat yapabildiğimi keşfettim. Öğrenme sürecinin yanında öğretme sürecine de dahil olduğum bu ekipte sürekli yeni insanlarla tanışmak ve ağımı genişletmek benim için büyük bir zevkti. Ayrıca farklı meslek gruplarından gelen veya dezavantajlı yaş grubunda bulunan birçok katılımcının da çok güzel noktalara gelişine tanıklık etmek bu işin en güzel tarafı diyebilirim.

Siz de yukarıda saydığım tüm maddeleri kendi konumuza, şartlarınıza ve hedeflerinize göre dikkat alarak yolunuzu şekillendirebilirsiniz. Umarım bu yazıyla biraz olsun sorularınızı cevaplayabilmişimdir. Sevgiyle kalın!

Kaynak: https://towardsdatascience.com/getting-into-data-science-self-study-vs-bootcamps-a38d84b92c2a

--

--